< TILBAGE

GRØN er det nye sort

For De Grønne Malere i Sorø er det blevet en mærkesag at gå foran som det gode eksempel på et grønt malerfirma. For dem handler det både om at minimere forbruget af mikroplast og om at udbrede kendskabet til plastfri maling.

Maling er en af hovedkilderne til mikroplast i havet og naturen. Det slog en undersøgelse fra Miljøstyrelsen fast tilbage i 2015. Siden da har vi kun fået mere viden om, hvor stor en synder plastik er for miljøet, hvilket har fået mange virksomheder til at skifte til andre materialer eller genbrugsplast.

For De Grønne Malere i Sorø er det blevet en mærkesag at gå foran som det gode eksempel på et grønt malerfirma. For dem handler det både om at minimere forbruget af mikroplast og om at udbrede kendskabet til plastfri maling. ’’Vi er nogle af de første, der bruger plastfrie materialer, så det har krævet en del forarbejde, inden vi kunne komme i gang. Folk er vant til plastikmaling, derfor har vi lagt – og lægger stadig – meget arbejde i fortællingen om plastfri maling.  Vi har fokus på at udbrede kendskabet til og om, at plastfri maling er både hurtigere, sundere og med en lige så god holdbarhed til samme pris som konventionel maling’’, fortæller Elisabeth Toft Hansen, der ejer De Grønne Malere sammen med sin mand.

Minus på kontoen og 2 kroner på væggen

De Grønne Malere har eksisteret siden april 2019 og det er først nu, at der for alvor er kommet skub i forretningen. ’’Vi startede virksomheden med 2 kroner på lommen, som vi hang op ude på køkkenvæggen til evigt minde’’, fortæller Elisabeth og griner. ’’Nu her til december får vi løn for første gang. Vi kunne sagtens bare drøne ud og skovle en masse arbejde ind, men for os var det vigtigt først at opbygge det rette fundament, så vi kan stå inde for de værdier, vi forsøger at udbrede i malerbranchen’’, forklarer hun. At skulle starte helt fra bunden har tvunget dem til at gentænke alle deres arbejdsprocesser og tage de grønne valg fra starten.

Fremtiden ser grøn ud

For De Grønne Malere handler det nemlig ikke kun om maling, men om at skabe en helt ny måde at drive et malerfirma på. For selvom malingen er plastfri og består af rene naturmaterialer, vælger virksomheden at tage skridtet videre. ’’Vi kan ikke kalde os De Grønne Malere og så pakke hele huset ind i plastafdækning, når vi skal i gang med at male. Derfor er vores afdækning lavet af genbrugsplast’’, fortæller Elisabeth Toft Hansen. Selv malerspandene, som ellers er lavet er hård plast, er der lagt en genbrugsplan for. Det ville kræve et større vandforbrug at producere metalspande og med plastspandene kan virksomheden sikre, at plasten bliver genbrugt på ansvarlig vis, når de ikke længere skal fungere som malerspande. ’’Vi er lige nu i dialog med en af vores samarbejdspartnere, der producerer byggesegmenter af genbrugsmaterialer og de kan muligvis genbruge vores plastspande’’, siger Elisabeth Toft Hansen. Selv arbejdstøjet er udvalgt efter, om det indeholder genbrugsmateriale.

Inspiration alle vegne

I dag er der stor fokus på grønne alternativer og af den grund vælger De Grønne Malere at købe størstedelen af deres maling hos en tysk leverandør. For virksomheden er det et bevidst valg om at bruge egne kræfter på de områder, hvor der mangler grønne alternativer fremfor at videreudvikle allerede gode produkter. ’’Der er mange andre steder end selve malingen, vi hellere vil sætte ind. Jeg har eksempelvis taget kontakt til et netværk af hamp-producenter, da det kunne være interessant at se, om hampefibre kan bruges til tapet’’, forklarer Elisabeth Toft Hansen.

I samarbejdet med leverandører er det afgørende for De Grønne Malere at finde et match, der forestår værdien i de grønne løsninger og som kan leve op til virksomhedens krav til fx arbejdsforhold, en gennemsigtig supply chain og et absolut minimalt forbrug af plastik. ’’Vi har sikret os, at alle vores leverandører har samme de høje standarder for klima, miljø og ansvarlig produktion, som vi selv arbejder ud fra. Vores leverandør i Tyskland står fx inde for, at malingen er helt uden affaldsstoffer. Selv pigmenterne i malingen, der i sig selv er så rene, at de kan bruges til fødevarer, vaskes fri for mulige affaldsstoffer’’, fortæller Elisabeth Toft Hansen.

Ler, marmor eller æggeskal

Plastfri maling laves udelukkende af naturlige ingredienser og består primært af pigment, bindemiddel og ler eller marmor. Sidste nye skrig er maling lavet på æggeskaller. I takt med det øgede fokus på bæredygtighed og miljø, oplever man hos De Grønne Malere en stigende efterspørgsmål på plastfri maling. At plastfri maling har vist sig at være konkurrencedygtigt i forhold til både pris og dækkeevne, har kun styrket udviklingen mod en grønnere malerbranche. Med kun ét enkelt lag hvid lermaling kan man fulddække en farvet væg. En ti liters spand med lermaling kan række til 80 kvm. vægge, hvor man til sammenligning skal bruge cirka tre gange så meget, hvis der males med plastikmaling. Der er sket en udvikling i markedet, så bæredygtig maling bliver mere og mere tilgængelig og tiltalende for forbrugerne. ’’Vi kan ikke klare 10.000 farvenuancer, men det er ikke længere kun brun med brunt på, som lermaling var engang’’, griner Elisabeth Toft Hansen og fortsætter: ’’Der er så mange alternativer til plastikmaling i dag, at der ikke er grund til at bruge det mere’’.

Vidensdeling, partnerskaber og guerilla marketing

De Grønne Malere arbejder bredt med verdensmålene og forsøger at skabe en udvikling hvor end de kan, men det kan ikke lade sig gøre uden samarbejde og partnerskab med andre. De bruger derfor meget tid på at dele ud af deres viden om miljø, malerbranchen og deres arbejde med verdensmålene samt på at deltage i diverse netværk, workshops og events. For virksomheden er det vigtigt selv at komme ud og sprede det grønne budskab. Især med håndværksfag er det ofte dét, der skal til for at skabe den ønskede forandring. ’’Vi håber, at vores arbejde kan give genlyd i branchen, så de andre løber lidt stærkere og inspireres til at gå den plastfrie vej’’, afslutter Elisabeth Toft Hansen


< TILBAGE

Vælg og klik på verdensmål

Tips & Tricks

Virksomhedscases

Idébanken

Gå til idébanken

Har du en god idé, vil vi meget gerne høre den.
Indsend din idé


Sorø Erhverv | Rådhusvej 8 | 4180 Sorø | Tlf. 5787 6035 | E-mail: erhvervsservice@soroe.dk | Cookiepolitik