< TILBAGE

Vilde seniorer med tid til hinanden

I Seniorbofællesskabet Trianglen prioriterer de trivslen højt og har etableret en vild med vilje-have med plads til alle.

Der er sået otte kilo blomsterblanding på arealet, som tidligere var græsplæne.

Tekst: Pipaluk Balslev
Foto: Jakob Vinter

En blomstereng med et flor af farvestrålende vilde blomster, hvor bier og andre insekter summer rundt. Da Boy Hansen fra seniorbofællesskabet Trianglen på Frederiksberg så en udsendelse på DR om at være vild med vilje, var der ikke langt fra tanke til handling. Et halvt år senere var det meste af græsset på den næsten 1000 kvadratmeter store trekantede plads mellem de tyve rækkehuse skrællet af. Der var sået blomsterblandinger, og midt på arealet havde beboerne opført et orangeri, hvor de kan sidde og nyde udsigten over blomsterengen.

Boy Hansen troede, at det ville være svært at overtale de øvrige beboere. ”Men alle syntes, det var en skidegod ide at komme af med den der kedelige græsplæne,” fortæller han begejstret. Og så gik bestyrelsen i gang med at indhente tilbud og søge penge til projektet.

Bestyrelsesformand Bodil Bøgebjerg fortæller, at det grønne anlæg har to formål. Det ene er med biodiversitet at ændre det golde bymiljø om til noget naturvenligt. Det andet er trivsel. ”Altså midt i det hele står der et orangeri i metal og glas, og der er lagt en gruppe fliser. Det er måske lidt i strid med biodiversiteten. Men det er, fordi vi har et dobbelt formål. Vi har beboere herude, som er så gamle, at de stort set ikke kommer andre steder end her. Og nogle af dem kan ikke gå over til skoven på den anden side af vejen. Men her kan de gå en lille tur med deres rollator ned ad stien og føle, at de ikke bare sidder alene i deres eget,” siger hun.

Der er bevaret en sti af den gamle græsplæne, som snor sig gennem engen. Så kan de gangbesværede beboere også gå en lille tur og sætte sig ind i orangeriet, hvor der er plads til ni stole. Selv i de kølige forårsmåneder kan beboerne sidde og nyde varmen og se blomsterne spire. Ofte er der en, der har en kande kaffe eller en flaske portvin med til fællesskabet. Og dem, der ikke kan være med til at spille petanque på banen i kanten af blomsterengen, kan sidde og følge med i turneringen.

Til efteråret bliver græsset slået ned, og frøene får lov at sprede sig, så der til næste sommer kan vokse endnu en blomstereng frem. ”Vi følger hele tiden med og kan næsten høre blomsterne gro. Og vi laver det i hvert fald ikke om til græsplæne og fliser igen,” siger Bodil Bøgebjerg. Hun fortæller at bofællesskabet har haft et tæt samarbejde med Sorø Boligselskab om projektet. Boligselskabet håber, det kan være et pilotprojekt, så den vilde have også kan blive udbredt til andre afdelinger.

FAKTA

BEBOERNES TRIVSEL PRIORITERES HØJT I SENIORBOFÆLLESSAKBET TRIANGLEN, HVOR DE BLANDT ANDET SAMLES TIL TORSDAGSCAFÉ, FÆLLESSPISNING OG PETANGUE. FORENINGEN ER ENSTEMMIGT BLEVET ENIGE OM AT ETABLERE EN VILD MED VILJE-HAVE. AREALET VEDLIGEHOLDES AF SORØ BOLIGSELSKAB.

Den blomstrende eng i Trianglen er blevet til med støtte fra DAB, Sorø Boligselskab og Sorø Kommune.

dabbolig.dk/soroe-boligselskab/afdelingsoversigt/trianglen/trianglen/


< TILBAGE

Vælg og klik på verdensmål


Sorø Erhverv | Rådhusvej 8 | 4180 Sorø | Tlf. 5787 6035 | E-mail: erhverv@soroe.dk | Persondatapolitik | Cookiepolitik