< TILBAGE

Vi uddanner verdensborgere som tør tage ansvar

Pedersborg Skole har  fokus på bæredygtighed og er med i UNESCO’s globale netværk af verdensmålsskoler

Pedersborg Skole vil danne og uddanne verdensborgere med globalt udsyn og lokal indsigt. For elever der tager medborgerskab og er en aktiv del af samfundet. 

Tekst: Signe Foersom
Foto: Jakob Vind

Modeshow med upcyclet genbrugstøj designet af eleverne. Iværksætteri, som beskytter regnskovens truede dyrearter, mindsker madspild eller tilbyder sund mad til skoleelever. Skolehaver, hvor eleverne kan følge grøntsagernes forunderlige vej fra frø til frokost.

Når Pedersborg Skole har taget FN’s verdensmål til sig i en sådan grad, at skolen er blevet optaget i UNESCO’s globale netværk af verdensmålsskoler, er det ingen tilfældighed. Skolen har gennem mange år haft fokus på bæredygtighed og har blandt andet haft bæredygtighed på skemaet som et valgfag for de ældste elever.

Så da skoleleder Helene Bæhr for et par år siden deltog i en international konference i UNESCO og her blev opfordret til at søge om optagelse i netværket, lå det i meningsfuld forlængelse af skolens øvrige arbejde.

Helene Bæhr fortæller: ”Det bæredygtige har været en af vores veje ind i arbejdet med verdensmålene. For mig at se handler det om at være bevidst om, at vi er en del af noget større. At der findes en verden omkring os, som vi er en del af, og som vi skal bidrage til. Verdensmålene giver os en anledning til at talk the walk – til at fortælle om de ting, vi i forvejen er optaget af.”

I verdensmålsskolenetværket går bæredygtighed og klima hånd i hånd med emner som demokrati og ligestilling. Sådan er det også på Pedersborg Skole.

”Når 5. årgang arbejder med affaldssortering, handler det ikke bare om, at vi skal blive endnu bedre til at sortere. Det handler om, at vi skal forstå, hvorfor det er vigtigt. Når eleverne indretter bedre sorteringsstationer og får resten af skolen til at bruge dem, så gør de sig en vigtig erfaring med, at de rent faktisk kan gøre en forskel. At man selv kan tage et medansvar for sine omgivelser og sætte noget i værk, som har betydning i det store perspektiv,” siger Helene Bæhr. ”I mine øjne er verdensmål nr. 4, kvalitetsuddannelse, nøglen til alle de andre. Vi uddanner globale medborgere med et bæredygtigt mindset, og vi lærer eleverne at tage ansvar.”

FAKTA

PEDERSBORG SKOLE HAR SIDEN 2019 VÆRET MED I UNESCO’S NETVÆRK AF VERDENSMÅLSSKOLER.

I de kommende år vil skolens verdensmålsarbejde blandt andet folde sig ud gennem samarbejdet med en venskabsskole i Barcelona og gennem et tættere samarbejde med Ung Sorø, som skal flytte ind på skolen.

pedersborgskole.aula.dk


< TILBAGE

Vælg og klik på verdensmål


Sorø Erhverv | Rådhusvej 8 | 4180 Sorø | Tlf. 5787 6035 | E-mail: erhverv@soroe.dk | Persondatapolitik | Cookiepolitik