Henriette Hagenow bruger bilen som et frirum i arbejdsdagen, et sted hvor hun kan tage et dybt åndedrag og finde fokus før det næste borgerbesøg.
Tekst: Signe Foersom
Foto: Jakob Vinter
Et krævende job, hvor man konstant har fokus på andre menneskers behov. Og hvor man nemt kan føle, at man gerne ville gøre det bedre. Sådan beskriver forebyggelseskonsulent Anne Mette Søndergaard hverdagen i Sorø Sundhed og Omsorg, hvor medarbejderne hver dag året igennem yder hjælp og pleje til ældre borgere på plejecentre og i hjemmeplejen. Sådan et job kræver sin kvinde m/k. Og det kræver et godt arbejdsmiljø – både fysisk og psykisk. Derfor arbejder Anne Mette Søndergaard hele tiden med at have en bred palet af værktøjer på hylden, som kan bruges, når der er behov for det.
I 2019 fik en halv snes medarbejdere mulighed for at deltage i et otte ugers mindfulnessforløb hos Dansk Center for Mindfulness på Aarhus Universitet. Her fik medarbejderne konkrete teknikker til at mindske stress og finde ro og fokus i hverdagen.
Henriette Hagenow er social- og sundhedsassistent i Stenlille. Hun var en af de medarbejdere, som deltog i forløbet. Hun oplever, at det har givet mere ro og mere glæde, både på jobbet og i fritiden.
”Jeg fik nogle værktøjer, som jeg bruger både i mit arbejde og personligt. Jeg er blevet mere fokuseret og er meget bedre til at tage en ting ad gangen og ikke hele tiden prøve at nå en masse på én gang. Det giver en rigtig god fornemmelse. En følelse af at have gjort det ordentligt og ikke bare halse gennem dagen. Men det kræver øvelse. Og det kræver, at man bliver ved med at bruge teknikkerne fra kurset,” fortæller Henriette Hagenow.
Så kom corona. Og mens pandemien har sat sit præg på mange arbejdspladser, har få været så meget i vælten som omsorgs- og plejesektoren. Gennem halvandet år har medarbejderne navigeret i en lind strøm af nye procedurer, restriktioner og testrutiner, samtidig med at de skulle tage hånd om bekymrede borgere og pårørende og selv håndtere at være i en udsat position i kraft af deres job. Der har ikke været meget tid til at stoppe op og reflektere – eller til at arbejde med nye metoder.
”Efter corona er der endnu mere behov for at have fokus på medarbejdertrivsel. I første omgang handler det om restitution. Hvordan genvinder man energien som menneske og som arbejdsplads, når man har kørt i et særligt gear i halvandet år? Herefter vil vi arbejde videre med mental sundhed og også med mindfulness. Der er meget trivsel at hente i at trække vejret,” siger Anne Mette Søndergaard.
Sorø Erhverv | Rådhusvej 8 | 4180 Sorø | Tlf. 5787 6035 | E-mail: erhverv@soroe.dk | Persondatapolitik | Cookiepolitik