< TILBAGE

Perlemorsommerfuglens paradis

Biodiversiteten i Danmark er under pres. Men ikke i Bodiana og Leif Hansens have. Her har naturen frie rammer, og dyr og mennesker kan finde ro.

Den frodige have i Skovhave Portalen ligger lige op ad skoven. 

Tekst: Pipaluk Balslev
Foto: Jakob Vind

De røde orpington høns går frit rundt i haven, mens den stolte hane galer og nysgerrigt kommer hen for at byde velkommen til den eventyrlige skovhave. Kun et gammelt, mosbegroet stendige adskiller haven fra bøgeskoven, hvor ravnen med sit karakteristiske hæse kald akkompagneres af fasanens skræppen. Her i Bodiana og Leif Hansens have ved Store Enemærke skov mærker man roen.

Et alsidigt dyreliv

Det er 70 år siden, Leif Hansens forældre flyttede ind i den stråtækte skovløberbolig Enemærke. Siden er grunden langsomt blevet forandret til et bæredygtigt paradis, der tiltrækker fugle, insekter og andre dyr. I den lille dam, hvor guldfiskene svømmer rundt, bor der også en grøn frø, som sidste år fik seks unger.

”Vores mission er at skabe et rum
i naturen, hvor der er plads
til dyr, insekter og mennesker.”

Parrets arbejde med haven er med til at bevare en alsidig og varieret natur. Og haven tiltrækker og giver ly til truede arter. I tæppet af blå violer sværmer den rødlige perlemorsommerfugl rundt. Den sjældne sommerfugl findes kun seks steder i Danmark. Blandt andet i Nordskov ved Stenlille. Og så i her i Bodiana og Leif Hansens have.

Sansehave med ro og nærvær

Et vigtigt fokus for de to haveentusiaster er fællesskab, natur, ro og nærvær. Derfor vil parret gerne åbne haven, så også andre kan få glæde af den og opleve roen og naturen. I haven arrangerer de picnickoncerter og Kunst i Pinsen. De har også holdt spirituelt og kreativt marked, julestue og åben have.

Den bagerste del af haven er indrettet som en sansehave. Her kan man ad snoede stier bevæge sig rundt mellem granerne, staudebedene og frugtlunden og sætte sig på en af bænkene, som Leif Hansen har lavet og skåret på eget savværk af lærketræ fra Store Enemærkeskov. I den tre tønder land store have kommer der hele tiden nyt til. Lige nu arbejdes der på at bygge et udekøkken, og hønsene har fået nyt hus. Præcis som naturen er haven hele tiden under forandring – men ganske langsomt, så sjælen kan følge med.

 

FAKTA

Skovløberboligen Enemærke er ejet af Stiftelsen Sorø Akademi. Den har i 70 år været lejet af familien Hansen.

Besøgende er velkomne i Skovehave Portalen. Hold øje med arrangementer.

skovhaveportalen.dk

 


< TILBAGE

Vælg og klik på verdensmål


Sorø Erhverv | Rådhusvej 8 | 4180 Sorø | Tlf. 5787 6035 | E-mail: erhverv@soroe.dk | Persondatapolitik | Cookiepolitik