< TILBAGE

MUMS mindsker madspild og styrker fællesskabet

Mad uden meget spild – Det er grundtanken i MUMS, som hver dag uddeler gratis fødevarer, især grøntsager, der ellers ville være blevet kasseret.

Hverdag henter frivillige fra MUMS  overskudsmad hos lokale supermarkeder. Fødevarerne sorteres og gøres klar af andre frivillige, så de ser indbydende ud, når “kunderne” kommer og fylder en pose med gratis mad. 

Tekst: Pipaluk Balslev
Foto: Jakob Vinter

Gulerødder, jordbær og kartofler står linet op i de grønne kasser i lokalet på Holbækvej, hvor MUMS holder til. MUMS står for Mad Uden Meget Spild. En flok frivillige går og sorterer maden, som andre frivillige tidligere på morgenen har hentet hos supermarkeder i blandt andet Stenlille og Sorø. Mad som ellers ville være blevet kasseret.

Uden for butikken sidder en flok kvinder i pensionsalderen. Snakken går, mens de venter på, at MUMS åbner. ”Vi kendte ikke hinanden, før vi begyndte at komme her,” siger en af dem. ”Men nu kommer vi her flere dage om ugen. Vi kender til hinandens familieforhold og ved, hvor folk har været henne på ferie,” fortsætter hun. ”Man møder også folk fra andre lande og kulturer, som vi ellers nok aldrig ville være faldet i snak med,” siger en anden.

Hver dag mellem samles 20-30 mennesker udenfor butikken for at hente en pose gratis mad. En af kvinderne fortæller, at hun i starten kom, fordi hun syntes, at det var synd, at der går så meget mad til spilde.

”Det er jo gode varer, der ellers ville blive smidt ud. Jeg planlægger menuen derhjemme efter det. Hvis børnebørnene kommer til middag, kommer jeg herned nogle dage i træk og henter kartofler, så jeg har nok til en stor portion kartoffelmos,” fortæller hun. ”Men nu kommer jeg også for det gode selskab.”

Flere folk kommer til og samles i små flokke i ly for regnen under halvtaget på den tidligere benzinstation, ved siden af MUMS. ”Jeg er kommet her i to år,” siger en kvinde, som oprindeligt kommer fra Irak. Det er gode grøntsager, men jeg kommer her lige så meget for det sociale. Specielt under corona har det været vigtigt, at der er et sted, hvor man kan møde andre mennesker,” siger hun.

En af de frivillige kommer ud med små træbrikker med et tal på, som folk skal trække for at finde deres nummer i køen. Klokken 11 åbner døren. En efter en går folk ind og fylder en stofpose med mad. Tilfredse kommer de ud. I dag var der mange varer.

FAKTA

MUMS ER EN FRIVILLIG FORENING, DER BEKÆMPER MADSPILD.

Frivillige henter hver dag overskudsmad i dagligvarebutikkerne, som uddeles gratis fra ”butikken” på Holbækvej. MUMS holder åbent dagligt på nær søndag fra kl. 11-12.

soroe-mums.dk


< TILBAGE

Vælg og klik på verdensmål


Sorø Erhverv | Rådhusvej 8 | 4180 Sorø | Tlf. 5787 6035 | E-mail: erhverv@soroe.dk | Persondatapolitik | Cookiepolitik