< TILBAGE

I Ruds Vedby holder de takten

I Danmarks mindste landsbygarde handler det om trivsel. Her favner de bredt og der er plads til forskelligheder.

Ruds Vedby Garden træner hver torsdag. En søndag om måneden har de marchtræning. Foto: Jakob Vind

Tekst: Pipaluk Balslev
Foto: Jakob Vind

I to snorlige rækker stiller børnene sig op. De er klædt i røde, hvide og blå uniformer. Trommerne hænger i stropper på skuldrene, og fløjtespillerne er klar til at spille. Tamburmajor Smila på 13 år tjekker, at alle står lige, inden hun stiller sig i front og med tambourstaven i hånden leder den lille garde gennem gaderne i Ruds Vedby.

Garden mødes hver torsdag, hvor de træner både solospil og spiller sammen. ”Det kræver rigtig meget selvdisciplin at spille i en garde. Vi skal øve derhjemme for at udvikle os,” fortælle fløjtetræner Anna Leer. ”Der er rigtig meget soloarbejde, når man spiller musik. Men man får et produkt ud af det. Og så er det fedt, når vi har øvet hjemme og mødes med de andre. Så spiller vi bare.”

Diciplin og trivsel går hånd i hånd

Disciplinen kommer også i spil, når garden skal marchere. Den sidste søndag i måneden mødes garderne til marchtræning. De lærer at stå ret og gå pænt og ordentligt. Og majorerne lærer at kaste og svinge tambourstokken. ”Majoren skal være rollemodel for resten af garden. Hun er et forbillede, som man har tillid til og føler man kan gå til,” fortæller formand for Ruds Vedby Garden Karina Hansen

”Det handler meget om det sociale og trivslen. Og det er en del af garderånden, at alle er lige,” fortæller Karina Hansen. ”Garderverden er kendt for, at der er plads til forskelligheder. Så det er et sted, som favner bredt. Her får medlemmerne oplevelsen af at høre til og være en del af fællesskabet.”

Og selvom marchtræning er seriøst, er der også tid til sjov og ballade, når garderne har smidt uniformen og ikke har undervisning. Garden arrangerer blandt andet ture i biografen og svømmehallen, så de også har fælles oplevelser, hvor de ikke behøver gå i takt.

FAKTA

I GARDEN TRÆNES BÅDE SOLOSPIL OG SAMSPIL. ALLE GARDER HAR NODELÆRE OG LÆRER AT MARCHERE. GARDERNE VÆLGER SELV, OM DE VIL SPILLE TROMME ELLER FLØJTE.

Ruds Vedby Garden blev etableret i 1987, hvor satirebladet Svikmøllen havde kåret Ruds Vedby til landets mest umusikalske by. Det ville byen ikke have siddende på sig, og så blev garden stiftet.


< TILBAGE

Vælg og klik på verdensmål


Sorø Erhverv | Rådhusvej 8 | 4180 Sorø | Tlf. 5787 6035 | E-mail: erhverv@soroe.dk | Persondatapolitik | Cookiepolitik