< TILBAGE

Et sundt sted at være – et godt sted at lære

Når den integrerede daginstitution Troldehaven i 2023 flytter ind på Holbergskolen, bliver det i lokaler, som gennem en omfattende renovering har opnået miljøcertificeringen svanemærket. Herefter bliver det skolens tur, og når eleverne i 2025 vender tilbage fra sommerferie, vil de blive budt velkommen til den første skole i Norden, hvor en række af bygningerne har opnået svanemærket gennem renovering.

Holbergskolen er den første skole i Norden, der har opnået svanemærket ved renovering af flere af skolens bygninger. 

Tekst: Signe Foersom
Foto: Jakob Vind

For børnene betyder det, at de kan se frem til en hverdag i velfungerende rammer, som passer til nutidens pædagogik og undervisningsformer. For forældrene betyder det, at de kan være helt trygge ved, at de bygninger, deres børn opholder sig i, har et sundt indeklima og er fri for skadelige stoffer.

Men før vi når så langt, er der meget, som skal gøres. Khalid Zadran er leder af Byg og Anlæg i Sorø Kommune. Han har sammen med tre kolleger uddannet sig til konsulent i svanemærket byggeri hos byggebranchens videnscenter, Molio, for at kunne navigere i de mange krav, der stilles til byggeri, som vil opnå svanemærket. Han fortæller:

”For at opnå svanemærket, skal vi kigge systematisk på alle de materialer, vi bruger. Det hele skal være i orden, både i forhold til kvalitet, funktionalitet, miljøbelastning og energiforbrug.”

Byggebranchen tegner sig for en stor del af Danmarks CO2-udledning, fordi mange byggematerialer er meget energikrævende at producere. Derfor giver det god mening at se på, hvordan vi kan genbruge eksisterende bygninger frem for at bygge nyt, fortæller Khalid Zadran. ”Den viden og de erfaringer, vi får, når vi renoverer Holbergskolen, kan vi bruge fremover, når vi arbejder med løbende at gøre kommunens bygningsmasse mere bæredygtig,” siger han.

Da Realdania i foråret 2020 åbnede en pulje til bæredygtige renoveringsprojekter, var Sorø Kommune hurtig på tasterne og sendte en ansøgning af sted. Og tilbagemeldingen var positiv. Realdania ville gerne støtte projektet. Siden fulgte endnu en ansøgning, som også fik tilsagn.

”Det, at Sorø Kommune i forvejen arbejder med FN’s verdensmål, gav os et godt udgangspunkt for at søge den bæredygtige pulje. Og Realdania er endt med at støtte renoveringsprojektet med i alt næsten fem mio. kroner,” siger Khalid Zadran, der glæder sig til, at renoveringsarbejdet begynder i 2022. Han håber, at lokale virksomheder vil byde ind på opgaverne og på den måde styrke deres bæredygtige profil, så de også kan byde på andre kommende opgaver inden for bæredygtigt byggeri.

 

FAKTA

SVANEMÆRKET ER EN AF VERDENS SKRAPPESTE MILJØCERTIFICERINGER. FOR AT EN BYGNING KAN OPNÅ SVANEMÆRKET GENNEM RENOVERING, SKAL MINDST 25 PROCENT AF BYGNINGEN RENOVERES. BÆREDYGTIGHEDEN OPNÅS BLANDT ANDET GENNEM GENANVENDELSE AF EKSISTERENDE BYGNINGER OG MATERIALER, REDUKTION I ANTALLET AF KVADRATMETER SAMT CO2-BESPARENDE ELEMENTER SOM ISOLERING, KLIMAVINDUER OG KLIMASKÆRM.

Det samlede budget for renoveringen af Holbergskolen og integration af daginstitutionen Troldehaven er på 84, 7 millioner kroner. Heraf har Realdania støttet projektet med i alt 3,9 mio. kroner. Renoveringen ventes afsluttet i 2024.

holberg-skolen.aula.dk


< TILBAGE

Vælg og klik på verdensmål


Sorø Erhverv | Rådhusvej 8 | 4180 Sorø | Tlf. 5787 6035 | E-mail: erhverv@soroe.dk | Persondatapolitik | Cookiepolitik