< TILBAGE

Et pusterum fra hverdagen

Mennesker i sorg og skilsmisse kan dele deres oplevelser med andre i samme situation hos den frivillige sociale forening PUST.

I Samtalegrupperne mødes børn, unge og voksne i samtalegrupper  og taler om sorg og skilsmisse. Stine Thomsen er en af de frivillige, som  styrer samtalerne.

Tekst: Pipaluk Balslev
Foto: Jakob Vind

Fem børn og unge sidder samlet om bordet i Borgerhuset i Dianalund. Fælles for dem er, at deres forældre er blevet skilt. Her i rummet sammen med 31-årig Stine Thomsen, som er frivillig i PUST, kan de i al fortrolighed dele deres tanker med andre, som er i en lignende situation. Der bliver grinet, men der er også tid til eftertanke og en snak om de bekymringer, der kan følge i kølvandet på forældrenes skilsmisse.

Skilsmisse rammer hvert år cirka 20.000 børn. Og både voksne og børn kan blive påvirket af skilsmissen, som kan føre til ensomhed og mistrivsel.

”Flere af de her børn og unge har måske gået med en masse tanker i forbindelse med skilsmissen, som de ikke vidste, hvad de skulle stille op med,” fortæller Stine Thomsen. ”I PUST møder de andre i samme situation. Og det kan være en lettelse at få læsset af og dele tankerne med nogen, som kan relatere til, hvordan man har det,” siger hun.

Ud over skilsmissegrupperne tilbyder PUST også gruppeforløb for mennesker i sorg. Det kan være børn eller voksne, der har mistet en nærtstående. Stine Thomsen er selv vokset op med forældre, der blev skilt, og hun mistede sin mor i en tidlig alder. ”Dengang var der ingen hjælp at hente,” siger hun. ”Jeg er frivillig i PUST, fordi jeg gerne vil give lidt igen og tilbyde noget af den hjælp, jeg ikke selv fik.”

Da foreningen PUST i 2019 så dagens lys var det med et grundlæggende ønske om at give mennesker i sorg et sted, hvor de kunne tale om deres sorg med andre i samme situation. Siden er foreningen vokset. I foråret 2021 havde foreningen fem sorggrupper og tre skilsmissegrupper, og foreningen forventer at udvide med afdelinger i andre kommuner.

Rune Trappaud Rønne, som var initiativtager til PUST siger: ”Ligegyldigt, om man har hjulpet et eller tusind mennesker, så er det lige vildt hver gang. Jo større vi bliver, desto bedre, for så kan vi hjælpe flere mennesker. Og vi ønsker at være her, så længe der er behov for os.”

FAKTA

PUST ER EN FRIVILLIG SOCIAL FORENING, SOM TILBYDER SAMTALEGRUPPER FOR MENNESKER I SORG OG SKILSMISSE. PUST AFHOLDER GRUPPER I DIANALUND OG SORØ. GRUPPERNE MØDES HVER 14. DAG. ET FORLØB KØRER OVER 12 GANGE. PUST SAMARBEJDER MED SORØ KOMMUNE, SOM HENVISER BORGERE TIL SAMTALEGRUPPERNE.

Før en frivillig kan lede grupperne i PUST, skal hun gennemgå foreningens introkursus. Derud over deltager de frivillige løbende i supervision og mødes med de andre frivillige til caféaftner, hvor de kan snakke om de oplevelser, de har med grupperne.

pust.nu


< TILBAGE

Vælg og klik på verdensmål


Sorø Erhverv | Rådhusvej 8 | 4180 Sorø | Tlf. 5787 6035 | E-mail: erhverv@soroe.dk | Persondatapolitik | Cookiepolitik