< TILBAGE

En naturvidenskabelig rejse langs Susåen

En naturvidenskabelig rejse langs Susåen skal bidrage til mere synergi og sammenhængskraft på tværs af foreninger, kommuner, turisme og uddannelsesinstitutioner.

En Naturvidenskabelig Rejse skal styrke børns naturvidenskabelige almendannelse gennem oplevelser i naturen langs Susåen.

Tekst: Pipaluk Balslev
Foto: Jakob Vind

Skvalderkål, mælkebøtteblade, vandmynte, hyldeblomster bliver sorteret i kurve på det udendørs bord af børnene fra 7. klasse. Planterne har de sanket i skoven ved Kongskilde Naturcenter. Af skvalderkål og mælkebøtteblade skal børnene lave pesto. Mynten skal give smag til drikkevand, og hyldeblomsterne skal i de pandekager, som børnene senere skal bage over bålet. Inden sanketuren har børnene kigget på plancher med planter og snakket med naturvejleder Kirsten Blicher Friis om spiselige og giftige planter.

Læring om planter er en af de mange aktiviteter, der er mulighed for på de ti base camps, som er en del af En naturvidenskabelig rejse langs Susåen. Kongskilde Naturcenter står bag projektet, der med afsæt i natur og kulturhistorie langs åen skal styrke børns kendskab til det naturvidenskabelige på en involverende og oplysende måde.

Man kan sejle i kano til alle ti base camps. Men de kan også nås fra land. Til hver base camp er der knyttet et undervisningsforløb, hvor kan man lege sig til viden om, hvordan natur, menneske og samfund har spillet sammen i fortid og nutid. Børn og voksne kan bygge dæmninger, lære om stenalderen, blive kloge på biodiversitet og meget andet. Indholdet henvender sig både til skoleklasser og børnefamilier.

Forløbene for skoleklasser kan gennemføres med deltagelse af naturvejlederen, eller klassen kan låne udstyr fra Kongskilde Naturcenter og gennemføre på egen hånd. Familieaktiviteterne er skruet lidt anderledes sammen, fortæller Kirsten Blicher Friis. ”Hvis man er ude med familien i sommerferien eller søndag eftermiddag og gerne vil lave noget sjovt, er der noget læring i det. Men vi har planlagt det, så man ikke tænker ’Nu er jeg i skole igen’,” siger hun.

Forløbene understøtter den naturvidenskabelige arbejdsmetode, som handler om, at vi skal være undersøgende, opmærksomme og engagerede. ”Vi tænker i, hvordan vi kan understøtte børns nysgerrighed og lyst til at undersøge, når de er ude i naturen,” siger Kirsten Blicher Friis.

 

FAKTA

ALLE AKTIVITER I EN NATURVIDENSKABELIGE REJSE LANGS SUSÅEN TAGER UDGANGSPUNKT I FN’S VERDENSMÅL FOR BÆREDYGTIG UDVIKLING, HVOR BØRN OG VOKSNE FÅR MULIGHED FOR AT UDARBEJDE LØSNINGER PÅ LOKALE UDFORDRINGER, SOM VERDENSMÅLENE TEMATISERER.

Projektet er støttet af Novo Nordisk Fonden og Friluftsrådet.

naturvidenskabeligrejse.dk


< TILBAGE

Vælg og klik på verdensmål


Sorø Erhverv | Rådhusvej 8 | 4180 Sorø | Tlf. 5787 6035 | E-mail: erhverv@soroe.dk | Persondatapolitik | Cookiepolitik