< TILBAGE

En have som gør en forskel

I Katja Parlos have er enkle, klimavenlige løsninger og bæredygtige dyrkningsmetoder med til at gøre en forskel.

Under Katja Parlos hokaidoer gemmer sig efterårets høst af kartofler.  

Som i en anden eventyrfilm ligger de små orange græskar mellem stængler og store blade på Katja Parlos hokaidomark i hendes frugtbare villahave på Frederiksberg. Hokaidoerne, som om efteråret er klar til at putte i supper, brød og andre efterårsretter, vokser oven på et bed af kartofler. Kartoflerne lagde Katja Parlo på græsplænen i foråret og dækkede dem med organisk materiale, som våd halm. Her vokser de stille og roligt frem, og når hokaidoplanterne er visnet hen, er kartoflerne klar til at blive høstet.

Et bed der ikke skal vandes
Et andet sted i haven har Katja Parlo etableret et selvvanderbed, hvor der vokser et væld af spiselige planter Blandt andet sankthansurt, som er en af de mange stauder, der kan spises. Hun har gravet træ ned i jorden og lagt organisk materiale ovenpå. Oven på er der lagt et lag græstørv og rundet af med jord.

”Jeg har stort set ikke vandet det her bed i sommer. Det blev etableret sidste år, og træet er godt i gang med at blive omsat. Det frigiver næringsstoffer til de flerårige planter oven på, som er spiselige,” fortæller den kreative haveejer. Den klimavenlige og bæredygtige dyrkningsmetode er god for biodiversiteten i haven, der summer af insekter.

Opsamling af regnvand
Hvis der alligevel bliver behov for at vande, har Katja Parlo installeret en stor palletank, der opsamler regnvandet fra husets tagrender. Tanken har hun dækket med sort presenning, så der ikke dannes alger i vandet. Palletanken er købt brugt og billigt på nettet. Og så har Katja Parlo installeret et filter på nedløbsrøret, så blade og andet organisk materiale ikke kommer ned i regnvandstønden. ”En kan brugt nylonstrømpe kan sagtens bruges som filter,” fortæller hun. ”Og regnvandstanken kan virkelig anbefales. For når du skal vande, behøver du ikke tappe fra vandværksvandet, som vi jo skal passe på og behandle med omhu.

 

FAKTA
”Haver som gør en forskel” er et projekt under arbejdsgruppen Grøn Omstilling i Danmarks Naturfredningsforening, Sorø. De har i 2021 afholdt en række workshops om, hvordan man med enkle midler kan etablere gravefri bede i haven og med bæredygtige dyrkningsteknikker, kan gøre sin have til en have, der gør en forskel.


< TILBAGE

Vælg og klik på verdensmål


Sorø Erhverv | Rådhusvej 8 | 4180 Sorø | Tlf. 5787 6035 | E-mail: erhverv@soroe.dk | Persondatapolitik | Cookiepolitik