< TILBAGE

Brugte bøger bliver foldet og læst i Stenlille Bogcafé

Stenlille Bogcafé er samlingspunkt for en flok kreative foldedamer. Alle er velkomne til at sætte sig ind i caféens åbningstid og læse en bog og drikke en kop kaffe. Og har man lyst til at tage bogen med hjem, gør man bare det.

Hver tirsdag mødes foldedamerne i Stenlille Bogcafé, hvor de folder bøger til alverdens figurer og nørkler med håndarbejde.

Tekst: Pipaluk Balslev
Foto: Jakob Vind

En barbiedukke klædt i en stor plisseret nederdel, som er foldet af bogsider, pynter på reolen i bogcafeen i Stenlille Kulturhus. Hver tirsdag mødes en flok foldedamer i bogcafeen. Snakken går, mens de kreative hænder nænsomt fremtryller figurer og pynt af brugte bøger eller flittigt arbejder med strikketøjet.

Jytte Bennike er blandt initiativtagerne til bogcafeen, som blev etableret, da biblioteket i Stenlille lukkede, og folk savnede muligheden for at kunne låne en bog. ”Folk kommer for at hygge sig og finde en god bog. Krimier og biografier er blandt brugernes favoritter. Men mange kommer her også for det sociale. Det fællesskab, der er opstået blandt de frivillige, betyder rigtig meget for folks trivsel,” siger hun.

Bøger til glæde for mange

To gange om ugen er dørene åbne i Stenlille Bogcafé. Her kan du sætte dig i en af de bløde sofaer og læse en bog fra de velassorterede bogreoler, mens du tager dig en kop gratis kaffe og spiser et stykke kage. Du er også velkommen til at tage en bog med hjem. Og du kan beholde den, så længe du ønsker. Hvis læselysten melder sig uden for bogcafeens åbningstid, eller du skal have en krimi med på ferie, er der bøger til fri afbenyttelse i det udendørs bogskab.

”Alle er velkomne i bogcaféen,” siger Jytte Bennike. ”Her kommer ikke så mange børn og unge. Måske fordi de bruger skolebiblioteket. Men vi har en krybbe med bøger for de mindre børn,” fortæller Jytte Bennike.

Alle bøgerne har bogcafeen fået doneret. Til trods for flittigt udlån og foldedamernes kreative produktion af bogfigurer, får bogcaféen lange flere bøger, end den har plads til. Så en del bliver kasseret. Og en gang om året bliver de bedste overskudsbøger hentet og solgt på et loppemarked til fordel for et plejehjem.

Bøgerne i bogcaféen bliver udskiftet efterhånden som der kommer nye donationer og brugerne tager bøger med hjem. Møblerne i bogcaféen er også genbrug. 

SAMMENHOLD, FÆLLESSKAB OG TRIVSEL ER I CENTRUM I STENLILLE BOGCAFÈ. DE BØGER, CAFÉEN IKKE SELV HAR PLADS TIL, BLIVER GIVET TIL FRIVILLIGE, DER SÆLGER DEM OG DONERER OVERSKUDET TIL ET PLEJEHJEM.

Bogcafeen ligger i Stenlille Kulturhus, der huser cirka 40 foreninger. 11 frivillige arbejder i Stenlille Bogcafé.

stenlille-kulturhus.dk


< TILBAGE

Vælg og klik på verdensmål


Sorø Erhverv | Rådhusvej 8 | 4180 Sorø | Tlf. 5787 6035 | E-mail: erhverv@soroe.dk | Persondatapolitik | Cookiepolitik