< TILBAGE

Verden bliver større

I projektet OrkesterMester  lærer eleverne i løbet af to år at spille på et instrument, og de får undervisning i samspil.

I OrkesterMester får elever i 3. og 4. klasse på Sorø Borgerskole undervisning i et musikinstrument og i samspil.

Tekst: Signe Foersom
Foto: Jakob Vind

Det handler om meget mere end at kunne trutte Glade jul i en klarinet eller slå en firefjerdelstakt på en lilletromme, når eleverne i 3. og 4. klasse på Sorø Borgerskole får udvidet musikundervisning som led i projektet OrkesterMester.

I løbet af to år lærer eleverne at spille på et instrument, og de får undervisning i samspil. De bliver undervist af både skolens musiklærere og af lærere fra Sorø Musiske Skole. Annette Riis er en af musiklærerne i projektet. Hun beskriver det, der sker for eleverne, sådan:

”Der åbner sig en ny verden for børnene. De lærer nogle konkrete færdigheder – noder, rytmer og at spille på et instrument. Men samtidig sker der en form for dannelse på et højere plan. Det handler om koncentration og fordybelse. Om at øve sig og mestre noget. Og også om at være tålmodig og give plads til hinanden og skabe noget sammen.”

Når det gælder musik, bliver læringen meget tydelig, forklarer Annette Riis. Samtidig oplever eleverne, at det, de lærer kan bruges til noget – nemlig at spille sammen med andre. Man bliver en del af noget større.

Annette Riis beskriver, hvordan selv urolige børn bliver dybt koncentrerede og nænsomme, når de får deres instrument i hænderne. Og hvordan børn, som kan have svært ved at give plads til andre, gør det som noget helt naturligt, når der er samspil. Fordi det er nødvendigt, når man spiller musik.

”I mødet med musikken lærer børnene noget vigtigt, som de tager med sig videre ud i livet,” siger hun.

Kulminationen på de to års musikundervisning er en stor koncert i DR’s koncertsal, hvor eleverne spiller sammen med DR SymfoniOrkestret og OrkesterMester-elever fra andre dele af landet.

”Det er en oplevelse for livet. At sidde der i koncertsalen sammen med 700 andre børn – det er noget, som giver gåsehus. En kæmpe oplevelse, man aldrig glemmer,” siger Annette Riis.

UDDANNELSE HANDLER OGSÅ OM DANNELSE. OM AT VORES BØRN OG UNGE BLIVER HELE MENNESKER, SOM MED RESPEKT FOR FÆLLESSKABET FORMÅR AT GRIBE, MESTRE OG UDFOLDE DERES POTENTIALER.

orkestermester.dk


< TILBAGE

Vælg og klik på verdensmål


Sorø Erhverv | Rådhusvej 8 | 4180 Sorø | Tlf. 5787 6035 | E-mail: erhverv@soroe.dk | Persondatapolitik | Cookiepolitik